Belangrijk onderzoek naar het gebruik van deze kleilagen wordt gedaan door “the clay club”Belangrijk onderzoek naar het gebruik van deze kleilagen wordt gedaan door “the clay club”

Belangrijk onderzoek naar het gebruik van deze kleilagen wordt gedaan door “the clay club”. Dit is een samenwerking van een groep landen die deze bergingsmethode wensen toe te passen voor hoogradioactief materiaal (België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Japan, Nederland, Spanje, Zwitserland, Engeland en de Verenigde Staten).
In België is gekozen voor een opslag nabij Mol, in de Kempen. Hier is het ondergrondprofiel ideaal om de testen, en later de opslag uit te voeren.
Wanneer er een geschikte aardlaag gevonden is, wordt er eerst een schacht recht naar beneden naar de aardlaag gegraven. Vervolgens gaat men dan in de aardlaag een horizontale tunnel maken. Deze tunnels worden ook wel galerijen genoemd. Vervolgens worden er ook tunnels gegraven in de wand van de galerij, deze lopen loodrecht op de galerij. Deze tunnels langs de zijkant zullen gebruikt worden om radioactief afval in te plaatsen. Dit afval zal in de tunnel geplaatst worden in een supercontainer.